کارشناس مسائل حوزه عرب گفت: برادر آقاي شيخ النمر، خبر تاييد حکم اعدام شيخ النمر را فعلا تأييد نکرد و من فکر نميکنم که رژيم عربستان سعودي به اين زودي جرأت بکند که اين حکم را اجرا بکند!
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از
آناج، سيد هادي سيد افقهي، کارشناس مسائل کشورهاي حوزه عرب، در خصوص حکم اعدام شيخ باقر النمر، رهبر شيعيان عربستان گفت: برادر آقاي شيخ النمر، خبر تاييد حکم اعدام شيخ النمر را فعلا تأييد نکرد و من فکر نميکنم که رژيم عربستان سعودي به اين زودي جرأت بکند که اين حکم را اجرا بکند! با آمدن پادشاه جديد،تصور مي کنم ملک سلمان به دنبال برقراري آرامش و تثبيت جايگاه خودش مي باشد. چرا که به اندازه کافي در درون خاندان سلطنتي بعد از عزل و نصب هاي جديد مشکل وجود دارد.
وي با اشاره به تحولات دربار عربستان بعد از مرگ ملک عبدالله گفت: ملک سلمان، فرزندان ملک عبدالله و سلطان را از دربار پس زد و ولايتعهدي و پادشاهي را در مسير ديگري قرار داد. قطعا آنها نيز آرام نخواهند نشست و مشخص نيست که به چه شکلي انتقام خود را خواهند گرفت. از طرفي عربستان سعودي در قضاياي منطقه کاملا شکست خورده است. لذا فکر مي کنم که اين حکم در آينده نزديک اجرا نشود تا آنها بتوانند وضعيت خودشان را در داخل تثبيت کنند.
سيد افقهي با اشاره به گمانه زني ها، مبني بر امتياز گيري عربستان از ايران در خصوص اعدام باقر النمر عنوان داشت: عربستان خيلي کوچکتر از آن است که بخواهد ازايران امتياز بگيرد. اسرائيل و آمريکا با نمايش مضحک خودشان در کنگره نتوانستند از ايران امتياز بگيرند، عربستان که ديگر جاي خود دارد. روابط آمريکايي ها با هم پيمانان خودشان در سطح منطقه به گونه اي است که کشورهاي منطقه ديدگاه هايشان را به آمريکايي ها منتقل مي کنند و نظرات آنها را بايد از زبان آمريکايي ها بشنويم. ايران از حقوق مردم مظلوم عربستان و شيخ النمر حمايت مي کند اما در امور داخلي کشوري دخالت نمي کند. لذا فکر نمي کنم عربستان در جايگاهي باشد که بتواند از ايران امتياز بگيرد. البته ممکن است از طريق واسطه ها پيغام هايي را بفرستند که مثلا ما در حکم شيخ النمر تخفيف مي دهيم و شما نيز به يک نحوي در قضاياي مربوط به يمن يا عراق اقداماتي را انجام بدهيد.
وي افزود: تصور مي کنم اگر اين اعدام صورت بگيرد، خيلي براي آل سعود گران تمام خواهد شد. تاکنون سابقه نداشته که آل سعود يک روحاني در اين سطح را اعدام بکند. پيش آمده بود که زنداني کنند و يا ترور انجام بدهند و گردن ديگران بيندازند اما اعدام سابقه نداشته و اين هزينه هاي سنگيني را براي آل سعود خواهد داشت.
وي در پاسخ به رايزني عربستان با پاکستان براي هسته اي شدن اظهار کرد: عربستان،مصر و امارات گاهي اظهار مي کنند که اگر توافق بين ايران و 5+1 امضا شود و غرب حق غني سازي ايران را به رسميت بشناسند ما نيز براي توازن استراتژيک، هسته اي خواهيم شد.
وي افزود: در يکي از ديدارهاي بندر بن سلطان با پوتين، به روسيه پيشنهاد شده بود که اگر روسيه از بشار اسد حمايت نکند،عربستان حاضر است تا قراردادهاي هزاران ميلياردي با روسيه براي تاسيس نيروگاه هاي هسته اي امضا کند. اما روس ها فهميدند که اين فريبي است که آمريکايي ها به سعودي ها ياد دادند و آمريکايي ها اجازه نخواهند داد که روسيه در خاک عربستان نيروگاه اتمي تاسيس کند. حتي ممکن است که قرارداد هم امضا شود اما اجرايي نخواهد شد. مصري ها نيز همين ادعا را دارند و البته مثل عربستان خيلي دست بسته نيستند و از رقابت اين دو قدرت به نفع خود استفاده مي کند. مصر نيز گفته است که اگر ايران هسته اي پذيرفته شود ما نيز براي برقراري توازن، هسته اي خواهيم شد. در روزنامه الخليج مي خواندم که امارات نيز همچين ادعايي را مطرح کرده است.
سيد افقهي گفت: البته نيروگاه هاي اتمي دو گونه هستند. يک نوع نيروگاه براي مصرف مواد غني شده و نوع ديگر براي غني سازي است. آمريکا هرگز اجازه غني سازي به آنها نخواهد داد بلکه ممکن است اجازه تاسيس نيروگاه هايي فقط براي مصرف مواد غني سازي شده به آنها بدهد. اين با کاري که مي کنيم متفاوت است و ما خودمان مي خواهيم غني سازي انجام دهيم. حتي اوباما يکبار گفت که ما حاضريم نيازهاي اتمي ايران را برطرف کنيم ولي اجازه نمي دهند که غني سازي را انجام دهيم تا هر وقت دلشان خواست بتوانند بر ما فشار وارد کنند.
کارشناس مسائل کشورهاي حوزه عرب با اشاره به شکست عربستان در عرب و کارشکني غربي ها براي فشار بر مردم يمن گفت: يمن تا حدود زيادي از چنگ عربستان خارج شده است. اينکه فشارهاي خارجي بخواهد انصارالله، هم پيمانانش و ديگر احزاب چپ و ناسيوناليست عربي را متوقف کند بعيد است. تا زماني که مردم در صحنه حضور داشته باشند اين فشارها نتيجه اي نخواهد شد. ممکن است که جنگ داخلي راه بيندازند يا عمليات هاي تروريستي انجام بدهند اما به بدنه اصلي انقلاب که مردم هستند نمي توانند آسيب جدي وارد کنند و اگر مردم وارد ميدان شوند دشمن عقب نشيني مي کند. حتي زماني که سازمان ملل هم از انصارالله دعوت کرد تا از صنعا به سعده برگردند، آقاي عبدالمالک حوثي با يک لحن محکم پاسخ داد که شما حق دخالت نداريد و ما خودمان در داخل کشور در حال رايزني با احزاب هستيم و بن عمر نماينده شما نيز حضور دارد. موضع گيري هايشان نيز عليه عربستان تندتر شده است.
وي افزود: بعد از فرار رئيس جمهور يمن از صنعا به عدن مي بينيم که فقط چند کشور معدود سفارت هايشان را به عدن منتقل کردند و بقيه نه به لحاظ امنيتي و نه به لحاظ سياسي سفارت هايشان را از صنعا منتقل نکردند. اين نشان مي دهد که حرکت آمريکا،فرانسه،امارت،قطر و عربستان کاملا سياسي بود و هيچ دليل ديگري نداشت و امروز پايتخت يمن خيلي امن تر از دوران حکومت عبد ربه منصور، رئيس جمهور فراري يمن، است. لذا معتقدم اگر القاعده در يمن توسط عربستان تقويت نشود، جنگ داخلي و تقسيم يمن يه چند اتفاق نيافتد، فشارهاي خارجي تاثير آنچناني نخواهد داشت.
کارشناس مسائل سياسي در خصوص سفر همزمان اردوغان، رئيس جمهور ترکيه، و السيسي، رئيس جمهور مصر، به عربستان عنوان داشت: سفر همزمان اردوغان و السيسي به منظور تثبيت جايگاه عربستان در مقابل جبهه نفوذ ايران و کشورهاي هم پيمان جمهوري اسلامي است. آنها در سوريه و عراق شکست نظامي خوردند و در لبنان نيز شکست سياسي خوردند. به گونه اي که جريان 14 مارس را مجبور کردند تا در پاي ميز مذاکره بنشيند و با حزب الله مذاکره کند. لذا ملک سلمان بر خلاف ملک عبدالله که اخوان المسلمين را تروريست مي دانست از ترکيه که حامي اخوان است و السيسي که با اخوان مشکل دارد دعوت کرد تا دوباره بخواهد جبهه سني عربستان،مصر و ترکيه را عليه ايران بسيج کند. اما معتقدم به قدري تضادها در منافع آنها به زياد است که بعيد مي دانم اين اتحاد شکل بگيرد مگر اينکه دوباره محمد مرسي به عرصه سياسي بازگردد و قدرت را به دست بگيرد که اين نيز مورد رضايت السيسي نيست.
انتهاي پيام/ن